Wat is een speekselklieraandoening?
Er zijn drie paar grote speekselklieren. Een oorspeekselklier, de onderkaaksspeekselklier en de ondertongsspeekselklier. Sommige afwijkingen van de speekselklieren zijn een deel van de algemene ziekten. Dit geldt vooral voor de oorspeekselklier. De bekendste ziekte van deze speekselklier is de bof. Verder kunnen er zwellingen van de speekselklieren optreden. Bijvoorbeeld door suikerziekte, leverziekten en schildklierafwijkingen. Maar ook door fors alcoholgebruik of eetstoornissen. Een andere aandoening van de speekselklieren is vorming van een speekselsteen. Een relatief veel voorkomende aandoening is een slijmcyste van de kleine speekselklieren. Een stevig aanvoelende zwelling in een deel van de speekselklier kan soms wijzen op een gezwel (tumor). In de oorspeekselklier is een tumor in 80% van de gevallen goedaardig. Een verwijdering van zo’n tumor is altijd noodzakelijk.
De kaakbehandeling van een speekselklieraandoening
De kaakchirurg onderzoekt de speekselklieraandoening door het zorgvuldig nagaan van de voorgeschiedenis en door een lichamelijk onderzoek. Hiervoor heeft de kaakchirurg de mogelijkheid de speekselklierfunctie te meten met laboratoriumonderzoek. Ook kan de kaakchirurg foto's van uw speekselklieren maken met een röntgenonderzoek of een scan. Bij een ontsteking zal de kaakchirurg altijd zoeken naar de oorzaak. Bij een opvlammende ontsteking schrijft de kaakchirurg meestal direct antibiotica voor. Ook wordt u in dit geval geïnstrueerd om dagelijks de ontstoken speekselklier leeg te masseren. Wanneer de kaakchirurg een tumor vermoedt is er weefsel nodig voor verder onderzoek. Vaak gebeurt dit met een prik of een punctie met een dunne naald.
Meer informatie over speekselklieraandoeningen
Heeft u na het lezen hiervan nog vragen over speekselklieraandoeningen? Dan kunt u contact opnemen met ons patiënt contact centrum via het telefoonnummer 088 190 190 1 (lokaal tarief) of mailadres info@mkagroep.nl.