Cijfer 7.9 Bekijk beoordelingen

Wat is een botanker?

Een botanker is een klein titanium plaatje dat de kaakchirurg met twee of drie schroefjes bevestigt op de onder- of bovenkaak. Een botanker is een hulpmiddel voor de orthodontist om tanden en kiezen te verplaatsen naar een andere positie. Aan het botanker kan de orthodontist een draadje of elastiekje bevestigen dat ook aan de tand of kies bevestigd zit. Hierdoor wordt druk uitgeoefend op de tanden en kiezen en zo brengt de orthodontist deze in de gewenste positie. Ook kan het botanker er voor zorgen dat tanden en kiezen op de juiste plaats blijven zitten. Dit is belangrijk wanneer u bijvoorbeeld een beugel draagt. De beugel verschuift namelijk andere tanden en kiezen.

Het plaatsen van een botanker

De kaakchirurg plaatst het botanker meestal onder plaatselijke verdoving. Nadat de verdoving is ingewerkt maakt de kaakchirurg via een klein sneetje het tandvlees los. De kaakchirurg plaatst vervolgens het botanker vast aan het kaakbot met schroeven. Hierna hecht de kaakchirurg uw tandvlees. De behandeling duurt ongeveer een kwartier tot twintig minuten. Moeten er meerdere botankers worden geplaatst? Dit kan meestal tijdens dezelfde operatie. Afhankelijk van de indicatie is het mogelijk een behandeling met botankers onder narcose plaats te laten vinden.

Is de plaatsing van een botanker pijnlijk?

De plaatselijke verdoving werkt na ongeveer twee tot vier uur uit. Na deze tijd voelt u meestal pijn. De pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de verdoving volledig is uitgewerkt.

Na de botanker behandeling

Door de operatie kan uw wang opzetten. Dat is een normaal gevolg van de ingreep. Meestal is na twee dagen de zwelling het grootst. Daarna slinkt de zwelling. Het is verstandig uw wang na de behandeling te koelen met ijsblokjes of een cold pack. Hierdoor wordt de zwelling minder groot.

Voor een volledige beschrijving van de nazorg is het verstandig de informatie die u krijgt voor de behandeling goed door te lezen.

Wanneer verwijdert de kaakchirurg het botanker?

De kaakchirurg verwijdert het botanker wanneer het anker niet meer nodig is voor uw orthodontische behandeling. De kaakchirurg voert een soortgelijke ingreep uit zoals bij de plaatsing.

Meer informatie over een botanker

Wilt u meer informatie over een botanker of deze kaakchirurgische behandeling? Dan kunt u contact opnemen met ons patiënt contact centrum via het telefoonnummer 088 190 190 1 (lokaal tarief) of mailadres info@mkagroep.nl.

 

Maak een afspraak Prijzen Zorgverzekering Wachttijden