Cijfer 8.6 Bekijk beoordelingen

Wat is een chirurgische kaakcorrectie?

Een chirurgische kaakcorrectie is een methode om een afwijkende stand van de kaak met behulp van een operatie te corrigeren. Met deze operatie creëert de kaakchirurg een functioneel evenwicht tussen de kauwspieren, de tanden/kiezen, de luchtwegen en de gelaatsuitdrukking. Vaak verbetert hierdoor ook het uiterlijk. Om een goed resultaat te bereiken vindt vrijwel altijd eerst een orthodontische behandeling plaats. De gehele orthodontisch-chirurgische behandeling kan ongeveer anderhalf tot twee jaar in beslag nemen.

Wanneer is een chirurgische kaakcorrectie nodig?

De correctie kan nodig zijn wanneer het niet lukt om met een beugel de onregelmatige stand van tanden en/of kiezen te corrigeren. Dit komt omdat er sprake is van een afwijkende stand van de boven- en/of onderkaak. Een chirurgische kaakcorrectie kan hier een uitkomst bieden. Bijvoorbeeld wanneer iemand hinder ondervindt van zijn of haar uiterlijk. In de regel worden kaakcorrecties alleen uitgevoerd bij mensen die volgroeid zijn; meestal vanaf 17 à 18 jaar. Niet iedereen komt in aanmerking voor een chirurgische kaakcorrectie. De kaakchirurg onderzoekt uw gebit, kaken, aangezicht en profiel uitgebreid. Dit om te kijken of een operatie de juiste oplossing is.

Operatiemethoden chirurgische kaakcorrectie

De soort operatie die de kaakchirurg uitvoert is afhankelijk van de stand van de kaak. Er bestaan verschillende operatiemethoden. Bijvoorbeeld een kaakcorrectie bij een te kleine onderkaak, een te grote onderkaak, verplaatsing van de bovenkaak, verplaatsing van de boven- en onderkaak of een kincorrectie. De kaakchirurg behandelt u onder narcose. De correctie wordt meestal volledig via de mond uitgevoerd. Zo ontstaan er geen littekens aan de buitenkant van uw mond. In enkele gevallen is het toch nodig een snede in de huid te maken. In dit geval doet de chirurg dit zo onopvallend mogelijk in de huidplooien. De operatie duurt, afhankelijk van de afwijking, één tot enkele uren.

Na de chirurgische kaakcorrectie

De meeste mensen hebben na de operatie nauwelijks pijn. Het kan zijn dat u een beetje keelpijn ervaart. Na de operatie is het gezicht gezwollen. Tijdens de operatie krijgt u medicijnen via een infuus toegediend om deze zwelling tegen te gaan. Meestal wordt de zwelling na drie dagen snel minder. Het is verstandig na de operatie uw neus niet hard te snuiten. De duur van de opname varieert van drie tot zeven dagen. De meeste mensen kunnen na één of twee weken hun normale activiteiten op school of het werk weer hervatten. Soms zitten er gedurende een aantal weken elastiekjes tussen de boven- en de onderkaak. Voor een volledige beschrijving van de nazorg is het verstandig de informatie die u krijgt voor de behandeling goed door te lezen.

Meer informatie over een chirurgische kaakcorrectie

Heeft u na het lezen hiervan nog vragen over een chirurgische kaakcorrectie? Dan kunt u contact opnemen met ons patiënt contact centrum via het telefoonnummer 088 190 190 1 (lokaal tarief) of mailadres info@mkagroep.nl.

 

Maak een afspraak Prijzen Zorgverzekering Wachttijden