Cijfer 8.7 Bekijk beoordelingen

Wat houdt botopbouw in?

Bij botopbouw bouwt de kaakchirurg met behulp van eigen bot of kunstbot uw kaak weer op. Meestal is het doel van deze behandeling het kunnen aanbrengen van implantaten. Heeft u slechts één tand die vervangen moet worden door een implantaat? Dan kan de reconstructie meestal plaatsvinden met een bottransplantaat uit uw eigen kaak.
De kaakchirurg kan u op twee manieren verdoven: u wordt plaatselijk verdoofd of onder narcose gebracht.

Het plaatsen van implantaten in de bovenkaak

In de bovenkaak is vaak onvoldoende kaakbot aanwezig om botopbouw uit te voeren met bot uit eigen kaak. In dit geval is het mogelijk de ingreep plaats te laten vinden met bot uit de bekkenkam of het schedeldak. Deze ingreep is wat ingrijpender en vindt altijd plaats onder narcose. U herstelt minder snel van een behandeling met bot uit de bekkenkam dan wanneer bot uit de eigen kaak getransplanteerd kan worden.

Doet een bottransplantatie pijn?

In beide gevallen van botreconstructie is de behandeling pijnloos. Dit dankzij een goede verdoving. Wel voelt u dat er iets gaande is. U voelt bijvoorbeeld een lichte druk en een zachte trilling bij het gebruik van een boor.

Na de bottransplantatie

In hoeverre u last heeft van de ingreep is sterk afhankelijk van de uitgevoerde behandeling. Is er bot uit de bekkenkam of het schedeldak getransplanteerd? In dit geval wordt u meestal twee tot vijf dagen opgenomen. U ervaart na de behandeling nauwelijks pijn in de mond. Meestal heeft u wel keelpijn. Het gezicht is na de behandeling vaak gezwollen. Dit komt doordat u twee dagen medicijnen toegediend krijgt via een infuus. De zwelling zal na drie dagen snel verminderen. In geval van bottransplantatie uit de bekkenkam zult u in het begin moeilijk kunnen lopen. Hier heeft u na enkele weken geen last meer van.
Het transplanteren van bot uit de eigen kaak verloopt in de meeste gevallen poliklinisch. U mag dus dezelfde dag weer naar huis. De plaatselijke verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. Het is normaal dat u na deze behandeling pijn heeft. U kunt de pijn goed bestrijden met door de kaakchirurg voorgeschreven pijnstillers. Verder zijn een dikke wang, een blauwgele verkleuring en een verminderde mondopening normale gevolgen van de ingreep. Na drie tot vijf dagen nemen deze klachten af.

Voor een volledige beschrijving van de nazorg is het verstandig de informatie die u krijgt voor de behandeling goed door te lezen.

Hoelang duurt het voordat u implantaten kunt laten zetten?

Meestal moet het getransplanteerde bot eerst volledig vastgroeien voordat de kaakchirurg implantaten kan plaatsen. Dit duurt vaak drie tot vier maanden. In sommige gevallen kan de kaakchirurg de implantaten direct tijdens de botopbouw behandeling plaatsen.

Meer informatie over een botopbouw

Wilt u meer informatie over deze kaakchirurgische behandeling? Dan kunt u contact opnemen met ons patiënt contact centrum via het telefoonnummer 088 190 190 1 (lokaal tarief) of mailadres info@mkagroep.nl.

 

Maak een afspraak Prijzen Zorgverzekering Wachttijden