Cijfer 8.7 Bekijk beoordelingen

Hoe komt het dat tanden of kiezen soms niet doorkomen?

Oorzaken voor het niet doorkomen van een tand of kies kunnen gebrek aan ruimte, een ongeval, de aanwezigheid van cysten of erfelijkheid zijn. Bij meisjes komen tanden en kiezen gemiddeld een half jaar eerder door dan bij jongens.

Hoe legt de kaakchirurg een tand of kies vrij?

Wanneer een tand of kies niet doorkomt gaat u met uw kind als eerste langs bij de tandarts. Deze kan zien of een tand of kies nog in het kaakbot aanwezig is. Is dit het geval? Dan verwijst de tandarts uw kind door naar de orthodontist. De orthodontist maakt röntgenfoto's en stelt samen met u en uw kind een behandelplan op. Hier komt de kaakchirurg vaak in het spel. De kaakchirurg kan namelijk de tand zichtbaar maken door deze vrij te leggen.

Het vrijleggen van tanden en/of kiezen

Het vrijleggen van een tand of kies vindt plaats onder plaatselijke verdoving. De kaakchirurg legt de tand of kies vrij. De kaakchirurg maakt bij het vrijleggen een opening naar de tand zodat deze zichtbaar is. Een stukje wondverband voorkomt dat deze opening sluit. Na drie weken valt dit wondverband er vaak spontaan uit. De tand is zichtbaar en zal vanzelf verder doorbreken. Ongeveer twee weken na de behandeling moet u samen met uw kind op afspraak bij de tandarts en orthodontist. Deze controleert of de tand op de juiste plaats doorbreekt. De behandeling bij de kaakchirurg duurt ongeveer tien minuten. 

Waar moet uw kind na de behandeling rekening mee houden?

Na het vrijleggen van een tand of kies mag uw kind de eerste vier uur niet eten en geen zeer warme, koude of alcoholhoudende dranken nuttigen. De plaatselijke verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. De eerste 24 uur mag uw kind de mond niet schoonspoelen of het wondje aanraken met de vinger. Na deze eerste 24 uur dient uw kind de mond voor een week dagelijks te spoelen met een voorgeschreven mondspoelmiddel. Het is normaal dat uw kind na de  behandeling pijn ervaart. Deze pijn kan goed bestreden worden met de door de kaakchirurg voorgeschreven pijnstillers. Wij raden u aan de eerste dagen de pijnstillers volgens voorschrift te gebruiken.

Meer informatie over het vrijleggen van tanden en/of kiezen

Heeft u na het lezen hiervan nog vragen over het vrijleggen van een tand of kies? Dan kunt u contact opnemen met ons patiënt contact centrum via het telefoonnummer 088 190 190 1 (lokaal tarief) of mailadres info@mkagroep.nl.
 

 

Maak een afspraak Prijzen Zorgverzekering Wachttijden