Cijfer 8.3 Bekijk beoordelingen

Over het algemeen zijn kaakgewrichtsklachten meer hinderlijk dan gevaarlijk. Vooral afbijten, kauwen, drinken, praten, lachen, geeuwen, zingen, zoenen en tandenpoetsen zijn activiteiten waarbij hinder wordt ondervonden. Om uw klachten te verminderen is het belangrijk dat u de kaakgewrichten en kauwspieren zo veel mogelijk rust geeft. Dit kunt u doen door ze niet te zwaar te belasten, maar wel te bewegen. Voor de behandeling van kaakgewrichtsklachten kunt u terecht bij de kaakchirurg.

Pijnbestrijding bij kaakgewrichtsklachten

Bij ernstige pijnklachten zal de kaakchirurg samen met u kijken hoe de pijn verminderd kan worden en of de volgende aanwijzingen ook voor u gelden. Vaak kunt u de pijn verzachten door driemaal per dag het kaakgewricht met een infrarode lamp te bestralen. De kaakchirurg legt u uit hoe u dit zelf kunt doen. Ook kan de pijn worden verlicht door het gebruik van medicijnen. Deze moet u volgens voorschrift innemen. Gebruik hierbij geen andere medicijnen zonder dit met uw kaakchirurg te bespreken.

Algemene adviezen om kaakgewrichtsklachten te verminderen:

  • Het is verstandig het wijd openen van uw mond te vermijden, ook als u geeuwt of lacht. Ondersteun zo nodig de onderkaak, zodat de mond minder ver opengaat.
  • Gebruik bij het eten niet uw voortanden om iets af te bijten. Het is minder belastend voor uw kaakgewricht wanneer u voedsel met de hoektanden en/of kiezen afbijt. Stop kleine hoeveelheden voedsel in de mond.
  • Eet geen erg hard of taai voedsel, zoals bijvoorbeeld taai vlees, oude kaas, nootjes, harde appels, stokbrood, rauwe wortels en dergelijken. Soms is het beter om alleen zacht voedsel zoals gehakt, puree, appelmoes en brood zonder korst te eten. Of uw voedsel met bijvoorbeeld een staafmixer te malen.
  • Vermijd langdurige belastingen van uw kaakgewricht.
  • Kauw juist aan de kant waar uw kaakgewricht pijn doet.
  • Het is juist belangrijk om aan beide kanten evenveel te kauwen.
  • Bij een eventuele behandeling is het belangrijk uw tandarts te informeren over uw klachten. U mag de mond namelijk niet te wijd openen.

Meer informatie over kaakgewrichtsklachten

Heeft u na het lezen hiervan nog vragen over de behandeling van kaakgewrichtsklachten? Dan kunt u contact opnemen met ons patiënt contact centrum via het telefoonnummer 088 190 190 1 (lokaal tarief) of mailadres info@mkagroep.nl.
 

 

Maak een afspraak Prijzen Zorgverzekering Wachttijden